PREDICA + SEMNE SI MINUNI

Isus se afla in Capernaum, predica intr-o casa, iar niste oameni isi duc prietenul grav bolnav la Isus ca sa fie vindecat. Cu toti stim povestea, din cauza multimii, oamenii aia devasteaza acoperisul casei si asa reusesc sa il duca pe slabanog in fata lui Isus.

Isus face o afirmatie care ii irita pe carturari obisnuiti sa bata din gura fara sa puna in aplicare sau sa demonstreze ceea ce predica, carturari care l-au suspectat si pe Isus ca ar face acelasi lucru, ba mai mult impletind asta cu blasfemia.

Isus ii vede pe prietenii slabanogului si…

Marcu 2:

5. Cand le-a vazut Isus credinta, a zis slabanogului: “Fiule, pacatele iti sunt iertate!”

6. Unii din carturari, care erau de fata, se gandeau in inimile lor:

7. “Cum vorbeste Omul acesta astfel? Huleste! Cine poate sa ierte pacatele decat numai Dumnezeu?”

8. Indata, Isus a cunoscut, prin duhul Sau, ca ei gandeau astfel in ei si le-a zis: “Pentru ce aveti astfel de ganduri in inimile voastre?

9. Ce este mai lesne: a zice slabanogului: “Pacatele iti sunt iertate”, ori a zice: “Scoala-te, ridica-ti patul si umbla”?

10. Dar, ca sa stiti ca Fiul omului are putere pe pamant sa ierte pacatele,

11. “Tie iti poruncesc”, a zis El slabanogului, “scoala-te, ridica-ti patul si du-te acasa.”

12. Si indata, slabanogul s-a sculat, si-a ridicat patul si a iesit afara in fata tuturor; asa ca toti au ramas uimiti si slaveau pe Dumnezeu si ziceau: “Niciodata n-am vazut asa ceva!”

Peste tot unde Isus a predicat, predicarea a fost insotita de semne si minuni. El a spus si a demonstrat.

Si in acest caz, Isus a prezentat voia lui Dumnezeu cu privire la pacatele slabanogului, a revelat Imparatia lui Dumnezeu, iar ca demonstratie ca nu vorbeste in vant, a vindecat fizic bolnavul.

Dupa Rusalii, ucenicii au umblat exact in acelasi stil pe care l-au vazut la Isus, au predicat iar predicarea a fost insotita de demonstratie. Inca nu se infiltrase in crestinism vorbitul de dragul vorbitului, nu existau institutii teologice care sa te invete cum sa predici de dragul predicatului si apoi sa pleci acasa fara sa demonstrezi practic ca Imparatia lui Dumnezeu e reala.

Dupa Rusalii, Petru si ceilalti ucenici predica multimii Fapte 2:14. Atunci Petru s-a sculat in picioare, cu cei unsprezece, a ridicat glasul si le-a zis: “Barbati iudei si voi toti cei care locuiti in Ierusalim, sa stiti lucrul acesta si ascultati cuvintele mele!

Le aduce oamenilor mesajul pocaintei, 38. “Pocaiti-va”, le-a zis Petru, “si fiecare din voi sa fie botezat in Numele lui Isus Hristos, spre iertarea pacatelor voastre; apoi veti primi darul Sfantului Duh.

Si demonstreaza predicarea Imparatiei prin semne si minuni: 43. Fiecare era plin de frica, si prin apostoli se faceau multe minuni si semne. (vezi si Fapte 3 – vindecarea ologului)

Iar cand sunt persecutati, cand din toate partile apar impotriviri, cand batranii si carturarii, marele preot si ceilalti preoti, cand oamenii religiosi intra in crize din nou pentru aceleasi motive ca si in cazul lui Isus, cand sunt aruncati in inchisoare, pentru ca duc mai departe propovaduirea Impartiei plus semne si minuni, reactia lor e una pe masura:

Fapte 4

29. Si acum, Doamne, uita-Te la amenintarile lor, da putere robilor Tai sa vesteasca Cuvantul Tau cu toata indrazneala

30. si intinde-Ti mana, ca sa se faca tamaduiri, minuni si semne prin Numele Robului Tau celui sfant, Isus

Sti cam cum a sunat rugaciunea asta?

Ceva de genul: “Doamne, nu vrem sa fie doar gura de noi, nu ne intereseaza sa predicam frumos si atat, nu ne intereseaza sa avem admiratori in urma discursurilor noastre grozave, Doamne, uita-te la cei care doar dau din gura si nu fac nimic, uita-te la amenintarile lor si ajuta-ne sa vestim Cuvantul prin puterea Duhului Sfant, ajuta-ne sa nu ne lasam intimidati si sa dam inapoi, si plus de asta Doamne, vrem semne si minuni, vrem vindecari in numele lui Isus, nu vrem doar sa predicam si atat, vrem sa predicam si sa demonstram, vrem sa facem ca Tine, Isus, vrem sa continuam pe calea Ta, nu vrem alta cale, alta tactica de evanghelizare, Tu ai predicat si ai demonstrat cu semne si minuni, vrem si noi in continuare sa mergem pe aceeasi cale”

Isus se roaga inainte de rastignire: Ioan 17: 20. Si Ma rog nu numai pentru ei, ci si pentru cei ce vor crede in Mine prin cuvantul lor.

Isus a dorit ca umblarea Lui sa fie urmata si de ucenicii care L-au cunoscut cand era pe pamant cat si pentru cei care vor crede prin propovaduirea lor, in “oricat de mare numar ii va chema Domnul” (Fapte 2:39)


Advertisements
Next Post
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: