Sa ma casatoresc sau nu???? Ce e mai bine? Ce spune Biblia?

Daca l-ai intreba pe Pavel: “Pavele tu ce crezi, e mai bine sa ma casatoresc sau mai bine sa nu ma casatoresc?” Pavel iti va da un raspuns clar, nu are indoieli, si raspunsul lui e: “mai bine sa nu te casatoresti”. 1 Corinteni 7:1-40

Daca l-ai intreba pe Isus, si i-ai spune: “Isuse, am auzit ca nu e chiar usor sa fi insurat, maritat, vad ca tu nu accepti divortul, nici recasatorirea, ce zici sa ma casatoresc sau nu?” Isus iti va spune: “nu toata lumea poate sa faca asta, dar daca poti…. ai scapat de problemele de care auzi ca ar aparea in cazul casatoriei.” Matei 19:3-12

Pavel explica bine de tot cum stau lucrurile. Nu cred ca cineva din vremea noastra se ridica la autoritatea si intelegerea pe care o avea Pavel despre lume, despre relatia cu Dumnezeu si viata in general, asa ca nu putem sa punem la indoiala judecata lui, omul a scris o mare parte din Noul Testament. Si daca suntem incantati de invataturile lui ar trebui sa stam sa meditam si ce a spus despre casatorie.

Pavel dorea ca toti sa fie la fel ca el, si anume necasatoriti. Pavel a vorbit despre subiect, nu l-a lasat la sertar, nu s-a rusinat, nu s-a lasat intimidat de trendul societatii, a spus clar: “as vrea ca voi toti sa fiti ca mine, lipsiti de griji si concentrati total pe Dumnezeu, vreau sa nu aveti probleme lumesti, vreau sa o duceti bine, dar daca nu va puteti infrana pofta, atunci exista o solutie, va casatoriti. 1 Cor 7:8. Celor neinsurati si vaduvelor le spun ca este bine pentru ei sa ramana ca mine.9. Dar, daca nu se pot infrana, sa se casatoreasca; pentru ca este mai bine sa se casatoreasca decat sa arda.

Pavel nu spune doar unuia dintr-o mie: sti e mai bine daca poti sa ramai necasatorit. Pavel se adreseaza multimilor, si se asteapta ca un numar mare de oameni sa ii urmeze sfatul. . 1 Cor 7:8. Celor neinsurati si vaduvelor le spun ca este bine pentru ei sa ramana ca mine.

Pavel da acest sfat multimii, si le spune: e mai bine sa ramaneti necasatoriti dar in cazul in care nu va puteti infrana atunci casatoriti-va. Pavel se astepta ca oamenii sa marseje la mesajul lui, pentru ca le dorea binele, nu se adresa unei minoritati, le spune tuturor.

In conceptia lui Pavel, neputinta de ati infrana pofta era cam singurul argument care inclina spre casatorie. Pavel era complet in Isus, nu cauta sa fie completat de o femeie sau sa completeze o femeie, stia ca nu poate sa faca asta. Isus a spus la fel, cei care pot sa isi infraneze poftele, e foarte bine, sa nu se casatoreasca, o sa scape de momentele in care ar vrea sa divorteze ceea ce nu e bine, o sa scape de momentele de regrete care sunt regrete tardive ca nu se mai poate schimba nimic, daca ai darul asta sau prin vointa statornica si exercitiu spiritual reusesti sa dobandesti asta, dupa conceptia lui Isus si a lui Pavel nu exista motiv sa te casatoresti.

Stiu ca sunteti socati, stiu ca sunteti tentati sa imi spuneti ca vorbesc aiurea, dar nu am facut decat sa iau ce a spus Isus si Pavel despre casatorie. Pavel a stiut ca vor fi oameni care vor protesta si le-a spus 1 Cor 7:35. Va spun lucrul acesta pentru binele vostru, nu ca sa va prind intr-un lat, ci pentru ceea ce este frumos si ca sa puteti sluji Domnului fara piedici.

Am auzit destui care se casatoresc pentru ca sunt disperati dupa relatia sexuala, si au senzatia ca obsesia lor cladita de ani de zile, pervertirea mintii pe care au alimentat-o iar ani de zile, se va rezolva prin casatorie. Asta  iar e o iluzie si o minciuna nu stiu de unde. Eventual se trece de la curvie la adulter, pentru ca pacatul nu se trateaza prin casatorie, pacatul, pofta se trateaza prin inoirea facuta de Duhul Sfant. O sa te insori si acuma o sa sti si mai bine cum stau lucrurile si o sa ajungi si mai rau la nivelul mintii sau a faptelor, daca Dumnezeu nu rezolva problema din inima ta.

Una din cele mai mari minciuni pe care diavolul le-a inoculat in mintea omului este ca omul poate fi implinit prin alt om. Asta e motorul care conduce lumea asta, si de aici cele mai mari suferinte si dezastre in vietile oamenilor. E o capcana grozava de tot la mijloc. El sau ea nici macar nu au capacitatea sa rezolve problemele partenerului, barbatii parca nu au neuronii necesari sa inteleaga ce e in inima femeilor, si femeile la fel. Parca cineva a facut cu intentie asta. Si a facut-o. Si stiu si cine. Chiar Dumnezeu. Dumnezeu a creat omul sa fie implinit prin El si orice altceva pentru El e idolatrie, ii starneste gelozia. Dumnezeu a creat omul sa fie satisfacut pe deplin cu dragostea Lui, doar cu dragostea Lui, acele ascunzisuri ale inimii pe care barbatii si femeile nu le detecteaza unii altora si de acolo scandaluri peste scandaluri, nici macar nu sunt facute sa fie detectate de oameni, sunt facute sa fie rezolvate doar de Dumnezeu. Casatoria ideala ar fi cea in care el si ea sunt completi in Isus, sunt saturati de dragostea lui Dumnezeu si dragostea lui Dumnezeu din ei da peste si ajung sa se iubeasca unii pe altii cumva cu surplusul dragostei lui Dumnezeu din ei. Asta ar fi casatoria ideala, daca tot e sa ii dam o definitie sau sa o caracterizam. Poate ati vazut voi asa ceva, eu nu am vazut pana acuma nici macar o exceptie de felul asta in viata reala.

Am zis si in articolul precedent: daca vreun pastor sau cineva cu autoritate in biserica citeste randurile astea, va rog din suflet, oferiti alternativa tinerilor, explicati-le adevarul, fratii si surorile mai in varsta, dumneavoastra stiti adevarul, nu il mai ascundeti, spuneti-l tinerilor, nu ii lasati sa se arunce orbi inainte in ceva ce dumneavoastra v-a adus suferinta si probleme peste probleme. Explicati tot ce spune Biblia, oferiti ambele variante si spune-ti ce e mai bine, ce spune Biblia ca e mai bine. Ajutati generatia tanara, ajutati fetele care nu inteleg nimic din viata asta decat ce le spun telenovelele, ajutat-i sa nu isi distruga vietile.

De ce in trecut casatoriile durau mai mult si divortul nu era asa frecvent ca acuma? Bine, lumea nu era atat de nebuna ca acuma, dar unul dintre motive e ca nu exista televizorul, revistele, vedetele de muzica si tot ce tine de industria mediatica. Pe vremuri fetele stiau ca  e obligatoriu sa te mariti, nu aveai cum sa scapi, asa era mentalitatea, dar nu li se bagau in cap asteptari cu Jose Armando si Catalin Botezatu. Multe casatorii erau planificate de parinti, era un legamant pe care nu il rupi, ca nu ai voie, femeia stia ca a te casatori inseamna anumite responsabilitati nu usoare, si ca barbatul poate ca o sa o cadoriseasca uneori cu o palma peste cap, dar trebuie sa indure sa se supuna, sa isi duca casatoria la capat, si sunt sigura ca femeia nu era surprinsa foarte tare cand lucrurile incepeau sa nu mai fie tocmai roz, pentru ca societatea nu i-a cladit asteptari aiurea si garantez ca femeia era mai echilibrata si mai linistita pentru ca nu isi consuma nervii ca el nu se ridica la asteptarile pe care ea si le-a dezvoltat din filmele de dragoste.

Acuma asteptarile sunt ceva de groaza si realitatea dupa o vreme se dovedeste ca nu se potriveste cu asteptarile.

Sa vorbesc despre viata sexuala? Sunt nemaritata asa ca poate ar trebui sa nu vorbesc, dar daca cei casatoriti nu pot, nu au curajul sa spuna public ce traiesc in particular, o sa zic eu. Toate femeile care mi-au povestit situatiile grele din casatoria lor, mi-au spus ca pot sa traiasca fara sex linistite, si ca nu e ceea ce pare, ba unele ar fi incantate daca nu ar mai trebui sa isi faca datoria de sotie la capitolul asta. Mai demult am crezut ca nu aud bine, nu intelegeam nici eu de ce spun asta, din moment ce exista o asteptare uriasa la acest capitol, dar dupa ce tot am auzit din nou si din nou si din nou si o sa mai aud, nu mi-a ramas decat sa fac un exercitiu de logica si sa imi dau seama ca asa e. Vorbesc din perspectiva femeilor, cu barbatii o fi poate altfel dar nu cu mult. Daca asta ar fi secretul fericirii, lumea acuma ar fi un fel de rai, problema e ca nu e deloc asa, iar o logica elementara ma face sa inteleg niste lucruri simple.

Daca generatiile mai in varsta ar prezenta adevarul cap coada despre casatorie, dar asa fara teama de adevar, ceea ce e foarte greu stiu, si s-ar interesa cu compasiune  de tineri sa ii faca sa inteleaga ce inseamna casatoria pe sleau, daca parintii nostri ar fi sinceri si ne-ar spune de cate ori au regretat ca s-au cunoscut, de cate ori au planuit sa se desparta, si cum doar existenta noastra a copiilor a facut ca asta sa nu se intample, daca ar spune limpede care sunt provocarile, ce e bine ce e rau, care sunt avantajele si care sunt dezavantajele, asta ar salva o gramada de destine, cei care s-ar casatorii nu ar mai visa cai verzi pe pereti si ar sti la ce trebuie sa se astepte, si cei care nu pot sa suporte greutatile si provocarile casatoriei nu s-ar mai casatorii si nu ar fi obligati dupa o vreme sa divorteze. Nu e nici o rusine sa spuneti adevarul, toata lumea a trecut prin naruirea iluziilor initiale, eventual pentru mine sunteti niste oameni foarte puternici ca ati ramas impreuna in ciuda tavalugului de probleme. E atat de important sa se spuna adevarul, adevarul aduce libertatea, te face sa umbli pe un teren sigur, iluziile te mint, te fac sa te duci direct in groapa.

Inca astept sa aud prima predica despre faptul ca Biblia spune ca e mai bine sa fi necasatorit, inca astept sa citesc prima carte despre subiectul asta, prima brosura, prima dezbatere. E dubios de ciudat ca nimeni nu trateaza subiectul, e scris in Biblie si pe cateva pagini, Pavel, dragul de Pavel pe care il citam toata ziua, a spus lamurit cum stau lucrurile. Oare toata lumea sa fuga de adevar???

Nu sunt impotriva casatoriei sunt doar impotriva iluziilor nerealiste cu privire la asta, si a faptului ca nu se prezinta adevarul, tot adevarul

Leave a comment

1 Comment

 1. mircea

   /  June 5, 2014

  Excelente articolele despre necasatorie.
  Ati pus punctul pe i,toate predicile si toate articolele pe teme religioase nici macar nu discuta despre acest subiect.

  As spune ca de sute de ani acest subiect este aproape ignorat,desi textele din Biblie sunt clare,desi sfaturile multor Sfinti Parinti sunt evidente in sprijinul ideii necasatoriei.

  In societatea contemporana,exista doua categorii de oameni,calugarii(priviti de multe ori cu dispret) si cei casatoriti,atat.
  Notiunea de celibatar ( in sensul biblic) nu este dezbatuta,nu este discutata,este total ignorata,chiar si de catre Sfanta Biserica.
  Da,societatea contemporana mai discuta din cand in cand despre celibatari,dar cu semnificatia,de tanar,tanara,neinsurat/nemaritata,care are insa relatii sexuale cu diversi parteneri.Acesta insa e nu este deloc un celibat biblic,ci un celibat lumesc.

  Celibatul biblic este clar prezentat in Biblie si in multe texte ale Sfintilor Parinti.
  Pana la urma si pustnicii care se retrag din lume practica un celibat biblic.

  Insa acest celibat biblic poate fi trait si in oras sau neretrat din lume.

  Vrei sa traiesti singur,cuminte,in banca ta,nedispretuind pe cei din jurul tai si ajutandu-i daca poti,fara relatii sexuale,ducand o viata linistita,cu cat mai putine pacate,poti sa traiesti.
  Sunt sigur ca Dumnezeu apreciaza o astfel de viata si infranarea unui astfel de om.

  Din pacate foarte multe cartulii religioase prezinta multe texte fragmentate (voit sau nevoit),iar majoritatea oamenilor le citesc si nu inteleg totul asa cum as trebui,de genul:

  -Omul trebuie sa se casatoreasca,este in firea omului

  -Copiii sunt cea mai mare bogatie a omului,etc

  Toate aceste afirmatii categorice,cuprinse in multe brosuri,au o doza de adevar,insa sunt total incomplete.

  Din pacate o mare vina in aceasta problema o are chiar Biserica si preotii.
  Sunt ortodox si am constatat pe pielea mea acest lucru.

  Biblia este completa si absoluta,ceea ce spun de cele mai multe ori preotii si Biserica,este de multe ori foarte partial,in privinta subiectului casatorie/necasatorie.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: