Dependenta de prooroci

Cunosc o sora prooroc care ani de zile a fost telefonista la domiciliu pentru ca de dimineata pana seara sunau din tara si de peste mari si tari oameni cu tone de „cauze” iar sora prooroc trebuia sa se roage pentru aceste cauze – sa vedem ce spune Domnul-. Dupa o vreme sora prooroc si-a dat seama ca nu face bine, a inceput sa trieze „cauzele” si din pricina asta a inceput sa primeasca amenintari si jigniri de toate felurile „adica cum iti permiti sa nu fi sluga noastra, cum iti permiti sa ne ti predica sa ne spui ca tre sa citim din Biblie si nu mergi sa Il intrebi pe Domnul pentru noi”. Am auzit povesti din cele mai haioase sau ingrozitoare, mesaje inregistrate pe robotul telefonului in care sora a fost balacarita in fel si chip chiar blestemata, ca nu raspunde la telefon in secunda aia.

Exista un fenomen horror la noi si anume sunatul la prooroc. Pentru orice fleac crestinii penticostali sau altii care cred in proorocie dau buzna la telefon, iau agenda si cauta cel mai bun prooroc pe care il cunosc. Crestinul roman in general face orice numa sa nu aiba el responsabilitate pentru ceea ce i se intampla. Din pacate exista asteptari atat de aiurea de la prooroci incat pentru multi sunatul la prooroc le face mai mult rau decat bine. Oamenii asteapta sa fie incurajati, sa li se spuna ca o sa fie bine, iar dupa ce inchid telefonul isi continua acelasi stil de viata, pana cand clacheaza si sar iar pe telefon cu urmatoarea „cauza” pentru prooroc. Multa lume e dependenta de prooroc.

Nu merge asa….. Nu e corect nici fata de Dumnezeu, nici fata de cei care au dar profetic.

In primul rand s-a inventat respectul si bunul simt care lipseste multora dintre cei care teoretic ar trebui sa il aiba mai mult, doar se numesc pocaiti.  Nu agasezi proorocul, nu faci spume ca nu raspunde, nu il acuzi ca nu sta drept in fata ta, proorocul poate are si el o familie, poate are si el probleme, mai mult ca sigur ca are probleme, nu poate sa abandoneze tot si sa stea la dispozitia crestinilor  ignoranti, care nu vor nici sa citeasca Biblia, nici sa se roage, nici sa doreasca sa isi schimbe inima. Apoi nu ai un limbaj indecent in fata proorocului, chiar daca trebuie sa explici situatii jenante din viata ta, alegi cuvintele pentru ca proorocul nu e obligat sa inghita cuvinte mizerabile, e omul Domnului si trebuie sa il respecti.

Toti crestinii nascuti din nou pot auzi vocea Duhului Sfant, ce sa mai zic de cei botezati cu Duhul Sfant. Toti putem sa intrebam si sa primim raspuns de la Duhul Sfant. Cum ar fi sa luam responsabilitatea vietii noastre pe proprii umeri si sa cladim relatia cu Duhul Sfant pana cand ne dam seama cum vorbeste, pentru ca El ne vorbeste tutoror numa ca nu luam seama.

Si atunci pentru ce mai e bun proorocul? O sa intrebati unii. Exista momente in care chiar trebuie sa mergi la prooroc, dar astea sunt rare. De obicei proorocul va fi instintat de Dumnezeu si va veni sa iti spuna ce trebuie, nu e nevoie sa te duci tu sa ii ceri sa se roage pentru tine ca sa vedem ce zice Domnul.

Majoritatea „cauzelor” se pot rezolva prin sfatuire. Dumnezeu nu trebuie ispitit pentru toate tampeniile firesti care trec prin capul omului, Biblia raspunde la foarte multe intrebari care devin „cauze” pentru ca pocaitul nu cunoaste Biblia. Nu mergi la prooroc sa intrebi daca e voia lui Dumnezeu sa faci ceva ce Biblia spune clar ca nu e bine sa faci.

Responsabilitatea noastra e sa cladim relatia cu Duhul Sfant care ne calauzeste in tot adevarul si sa nu depindem de oameni. Ce te faci daca sa zicem ca vine persecutia si ii incarca pe toti proorocii in camioane si ii duce in Siberia? Cred ca multi ar intra in panica, dependenta de prooroc ar duce la multe crize grave, si nu e bine.

Proorocul nu iti va rezolva viata, nicidecum. Tu trebuie sa iti rezolvi viata, proorocul cel mult poate sa iti dea o indicatie care sa te ajute, dar daca tu nu ai un stil de viata de cautare a lui Dumnezeu, poate sa iti dea un milion de indicatii ca tot nu te ajuta cu nimic. Oamenii alearga la oameni si asta e o greseala mare de tot, nici un om nu iti poate echilibra launtrul, chiar daca pe moment te simti mai bine, esti incurajat, dupa doua zile o iei de la capat. Asta nu e o rezolvare.

Rezolvarea e calea ingusta, si asta nu convine nimanui, dar nu exista alta solutie. Rezolvarea e separarea de sistemul asta lumesc, inoirea mintii prin Cuvant, increderea ca a unui copil in ceea ce ne spune Dumnezeu in Biblie, rezolvarea e sa ne rugam pana ne sar capacele, sa ne rugam pana cand primim revelatia care trebuie, pana Il cunoastem pe Isus. Nu exista scurtaturi. Nu exista!!!  Din pacate proorocul e privit ca o scurtatura, ca o solutie magica de moment, care nu implica responsabilitatea enoriasului si asa ceva nu are cum sa duca la ceva bun. Proorocul e extrem de important in biserica, si e mult mai mult decat doar acel strigat de „asa vorbeste Domnul”. S-a denaturat atat de mult slujba asta de prooroc, si datorita nestiintei celor care au acel dar, cat si datorita imbulzelii enoriasilor disperati care cauta rezolvare prin oameni, care in loc sa il lase pe prooroc sa se desfasoare asa cum ii vorbeste Duhul Sfant, ii sar in cap si il fac sa fie ce nu trebuie sa fie. Stiu ca sunt multi prooroci corupti, dar unii au ajuns asa din cauza presiunii la care ii supun oamenii ignoranti in ce priveste Cuvantul si rugaciunea.

Asa ca data viitoare cand exista tentatia de a suna la prooroc cu o lista de „cauze”, ia „cauzele” si vezi ce zice Biblia despre ele, o sa gasesti raspuns la cateva asa, apoi antreneaza-te in a asculta vocea Duhului Sfant si asa o sa gasesti raspuns la inca cateva cauze, si daca mai raman pe lista cauze, bine, poti suna la prooroc, dar doar dupa ce ai facut tot ce tine de tine pentru a primi raspuns direct de la Dumnezeu.

Next Post
Leave a comment

1 Comment

  1. Stef

     /  May 16, 2014

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: